Orvosi értékelés I.
 

Nyitólap
Vissza
Orvosi értékelés I.
Orvosi értékelés II.
Orvosi vélemények

Medica Tribune,
2003 december

"CARDY" az otthoni EKG készülék: a vérnyomásmérő után az EKG is "háziasodik"?

Az EKG-nak, mint a szívműködés egyik alapvető vizsgálati módszerének elfogadottsága, kihasználtsága, és adott helyzetekben gyakorlatilag kötelező elvégzése ma már nemcsak a háziorvosi illetve belgyógyászati gyakorlatban, de a manuális szakmákat művelő intézetekben is általános. Ám közelebbről nézve a kérdést észrevehető, hogy a vizsgálat technikája, a görbe értékelése, a diagnózis felállítása már nem orvosi közkincs, a kollégák túlnyomó többsége konzíliáriusi véleményként igényli a leletet, nem is kíván foglalkozni annak önálló előállításával, illetve a terület mélyebb megismerésével.

Ez a szemlélet vezet oda, hogy az „EKG-tudó” orvosok vállán túl nagy a teher és a betegek és veszélyeztetettek rendszeres EKG-ellenőrzése még így sem megoldott. Egy kis számtan: 1 millió magas rizikójú beteg – hypertóniás, diabeteses stb. – és az 500 ezer regisztrált szívbeteg negyedévenkénti vizsgálata 6 millió orvos-beteg találkozót jelentene évente. Egy vizitre 10 percet (!) számítva évi 60 millió percet, azaz 1 millió órát kapunk, amit elosztva az EKG elemzők ezres számával – sajnos ennyi nincs – 1000 óra/kardiológus eredményt kapunk. Természetesen egyetlen kardiológus sem tud 1000 órát EKG vizsgálattal tölteni évente, így a jelenlegi struktúra alkalmatlan a betegek rendszeres ellenőrzésére. Megoldást jelenthet, ha a beteg csak akkor kerül orvoshoz, amikor szüksége van rá.

Az EKG vizsgálat fenti anomáliája nem hazai sajátosság. Évtizedek óta, lényegében a számítástechnika fejlődésének kezdeteitől folyik ezért a kutatás a vizsgálat minél teljesebb automatizálására; ma a világpiacon gyakorlatilag nincs olyan EKG vizsgáló eszköz, amely ezzel a tulajdonsággal ne bírna. Technikailag azonban ma még az is általános, hogy a vizsgálat lehetőségeit csak úgy használhatjuk ki, hogy a beteg felkeresi a rendelést. Saját mindennapi életében a vizsgálat előnyeit csak egyedi, különleges eljárásokkal élvezheti (Holter, -vagy eseménymonitorozás, telemetria, vonalkapcsolt konzultánsi szolgáltatás). Ezek forrásigénye igen jelentős, és a szervezési problémák is a széleskörű elterjedés lehetőségét csökkentik. Ugyanakkor egyre nagyobb teret hódít a koszorúér-betegség nem-sebészi, katéteres beavatkozással történő kezelése -- még heveny elzáródás és alakuló infarktus esetében is --, az ilyen beavatkozáson (PCI) átesett beteg követése pedig az EKG szinte mindennapi alkalmazását igényli. Az, hogy az EKG-rendelés szakmai potenciálját betegeink otthonába, munkahelyére, személyes tárgyai közé vigyük, ma már nem utópia, nem is megvalósítható terv, hanem kézzelfogható lehetőség.

CARDY - a hazai fejlesztésű házi EKG - a beteg számára rendkívül egyszerű önmérés lehetőségét adja, intelligens felépítése ugyanakkor teljes értékű orvosi diagnózis felállításán keresztül ad a betegnek információt állapota változásáról, mégis olyan formában, mely a beteg számára még sürgősség esetén sem rémisztő. A CARDY otthoni EKG pontosan az előszűrést végzi el: a készülék a kezelőorvos által mért és eltárolt saját alap EKG-hoz képest elemzi a változást, és szükség esetén javasolja is az orvosi konzultációt. A házi EKG-vizsgáló a betegnek szakmai részletességű leletet nem ad, ez azonban nem technikai kompromisszum, hanem célszerűség kérdése : azt a beteg értékelni úgysem tudná, és benne zavart is kelthetne. Saját orvosa azonban ezekhez az információkhoz is könnyedén hozzáférhet, és akár nyomtatott, részletes, a görbét is tartalmazó formában előhívhatja az aktuális leletet. Tulajdonképpen az egyetlen technikai egyszerűsítés, a mellkasi elvezetések számának kettőre (V2 és V5) csökkentése a beteg kényelmét szolgálja, és mérések tízezreinek elemzése alapján a döntést befolyásoló információvesztés ezzel nem történik.

A CARDY az orvosi tudást térbeli és időbeli elérhetőségtől, szubjektív tényezőktől megszabadítva bocsátja a betegek rendelkezésére. Semmiképpen nem teszi azonban feleslegessé a szakorvos munkáját, csak erejét és tudását olyan feladatok megoldása felé segít fordítani, mint a megelőzés, korai diagnózis, korai beavatkozás olyan folyamatokba, melynek vissza már nem fordítható végpontja akár tragikus is lehet.

A CARDY otthoni EKG vizsgálóeszköz célcsoportjai

Fokozottan veszélyeztetett betegek, azok, akik még nem estek át súlyos kardiális eseményen, de több rizikótényezővel élnek, és betegségük esetleg tünet-szegényen zajlik a jelzőrendszerek rossz működése miatt: ide elsősorban a diabeteses neuropathiában szenvedők tartoznak, hypertoniával, elhízással, vagy dohányzással súlyosbítva.

Beavatkozáson átesett betegek, amelyhez mind a szívműtéten átesettek, mind a katéteres úton kezeltek tartoznak. Előbbieknél előtérben áll a jelzőrendszerek műtét során csaknem elkerülhetetlen súlyos pusztulása, ezért a tünetszegénység, utóbbiaknál viszont a magas visszaesési arány (ismételt koszorúsér-beszűkülés a beavatkozás –stent- helyén) teszi szükségessé a szoros ellenőrzést.

Időszakosan, vagy rohamszerűen jelentkező panaszoknál, ahol a vizsgálat gyors elérhetősége diagnosztikus kétségeket oszlathat el (ide az instabil angina pectoris syndroma és elsősorban a szívritmuszavarok tartoznak). Utóbbi csoportban a kezelés beállítása alatt is igen sok segítséget kaphatunk a szokásos ellenőrzési gyakoriság többszörözésétől.

A fenti példák kiragadottak, nem kizárólagosak. Mindenütt előtérbe kerül a diagnosztika és a gondozás minőségének növelhetősége. Betegeink a Cardy megvásárlásával olyan eszköz birtokába juthatnak, mely elsősorban az idő ellen folytatott harcot segíti. Az idő ellen, amelyet a vizsgálatra járás a munkától, család-tól, pihenéstől vesz el, és az idő ellen, mely annál inkább győztes, minél több telik el belőle az esetleg életmentő beavatkozásig. A kardiológus társadalom megértésén is múlik, hogy a CARDY mellénk áll-e ebben a küzdelemben.

Dr. Bukosza István
Kardiológus főorvos

Vissza Következő

..:| Nyitólap | Lelet | Diagnózis kategóriák | Cardy Med elemei | Cardy Prestige | Műszaki jellemzők | Közlemények |:..

Legutolsó módosítás dátuma:  2004.11.21. © Docinfo
Webdizájn - (C)saba