Mérési utasítás
 
Nyitólap
Vissza

Hogyan készítsünk el egy EKG felvételt ?

A jó EKG felvétel készítéséhez néhány alapvető szempontot figyelembe kell vennünk:

  1. A készülék helyes csatlakoztatása és installálása számítógépre

  2. Az elektródák helyes felhelyezése, felvétel elindítása

  3. Az állat megfelelő kezelése a vizsgálat alatt

  4. Az adatok első gyorstesztje, melyek alapján szükséges lehet a beteg további kivizsgálása, gyógykezelése

1. A készülék helyes csatlakoztatása és installálása számítógépre
Az előző fejezetben részletesen megtalálható.

2. Az elektródák helyes felhelyezése, felvétel elindítása

Elektróda-színkódok

A CardyPet elektródái kis színes csövecskével jelölt krokodilcsipeszek. A nemzetközi nomenklatúrának megfelelően a csipeszeken található szín és a felhelyezés helye szerint:

  • Piros- jobb mellső láb

  • Sárga- bal mellső láb

  • Zöld- bal hátsó láb

  • Fekete- jobb hátsó láb

(könnyen memorizálhatjuk a helyes felhelyezést, ha magunkon először a jobb kezünkre és a „piros-sárga-zöld-fekete a föld” szójátékra gondolunk)

A fent említetteken kívül még két ún. unipoláris mellkasi elektródával is rendelkezik a CardyPet, melyek színjelölése:

  • Fehér -CV5RL, jobb mellkasi elektróda

  • Kék   -CV6LU, bal mellkasi elektróda (ezekről lásd később)

Elektróda-kontaktus

Az elektródák helyes pozícionálása előtt gondoskodnunk kell a megfelelő kontaktusról. A krokodil csipeszek általában elég erős kapcsolatot biztosítanak a mutató- és hüvelykujj közé redőbe emelt bőr és a rácsipeszelt elektróda között. (1. kép)

1. kép: Az elektróda csipeszek helyes felhelyezése a redőbe emelt bőrre

Erős szőrzetű ebeknél érdemes egy kis ollóval, ha még pontosabbak akarunk lenni, akár borotvával is a kapcsolódási területet a szőrtől megtisztítani. Az elektródák és a bőr elektromos kontaktusát alkohollal, vagy EKG géllel segítsük elő. Figyeljünk arra, hogy az alkohol hamar párolog (5-10 perc), hosszabb felvételek esetén (operáció alatti monitorozás) mindenképpen az EKG gél használata ajánlott. Legpraktikusabb, ha a csipesz felhelyezését követően ujjunkkal kis mennyiségű gélt helyezünk a csipesz-bőr kapcsolódási helyre. Ajánlják a csipesz begélezését felhelyezés előtt, azonban az ekként csúszóssá vált elektróda könnyebben leeshet.
Fontos, hogy az elektródák felhelyezését és az EKG gél használatát követően meggyőződjünk arról, hogy mindegyik kontaktus stabil, de egyiknél sincs „rövidzárlat”, azaz egyik elektróda sem érintkezik az állat bőrén kívül más tárggyal. Ha nehezen megoldható a teljes izolálás, egy kis műanyag műtéti izoláló fóliával védhetjük az elektróda-kapcsolatokat.

Hova helyezzük az elektródákat?

Az elektródák helyes felhelyezésénél segítségünkre van a hozzájuk méretezett kábel hossza. Helyezzük a CardyPet készüléket a vizsgáló asztalra az állat hátsó végtagjai mögé. A legrövidebb kábellel rendelkező (zöld és fekete) elektródákat a hátsó végtagokra, a középhosszú kábeleket (kék, fehér) a mellkasra, a leghosszabb elektródákat (piros, sárga) a mellső végtagokra helyezzük fel.
Számtalan irodalmi leírás közül a leggyakrabban és tapasztalataink szerint legkönnyebben alkalmazható pozíciókat ajánljuk. A gyakorló orvos azonban eltérhet ettől, feltéve, ha mindig ugyanazt az eltérést használja.(pl.: következetesen dorzálisabban helyezi el az elektródákat)
Hátsó végtagok: (2. kép)

2. kép: Hátsó végtagi elektródák helye a térdízület fölött

A térdizület fölé, vagy esetleg alá a palmaris oldalra. Alternatív megoldásként ajánljuk a csánk ízület palmaris oldalát.

Mellkasi elektródák:

Bal mellkasi elektróda (fehér színnel jelölt) a bal 6. bordaközben a bordacsont és bordaporc találkozási zónájájban. (3. kép)

3. kép: Bal mellkasi (CV6LU) elektróda helye

Jobb mellkasi elektróda (kék színnel jelölt) a jobb 5. bordaközben közvetlenül a sternum fölé. Elülső végtagok: (4. kép):

4. kép: A mellső végtagi elektródák helye a könyökizület fölött

A mellső végtagi elektródák helye: könyökizület felett kaudálisan, vagy pont a könyökizületre a hajlító, palmaris oldalon. Az előbbi előnye, hogy az elektródák nem törnek meg, az utóbbié, hogy a légzéssel kapcsolatos izommozgások kisebb mértékűek, kevésbé zavarják a felvételt.

3. Az állat megfelelő kezelése a vizsgálat alatt

A jó EKG felvétel készítéséhez elengedhetetlen az eb elővigyázatos kezelése. Mivel szívproblémával jelentkező betegeink amúgy is rizikóbetegek, fontos a nagyon nyugodt, néha már kissé „cammogó” mozdulatok betartása. Hogy sem a tulajdonos, sem a beteg ne idegeskedjen, előnyös lehet az a tapasztalat, miszerint az EKG vizsgálatokat lehetőleg rendelési időn kívül végezzük, és szánjunk egy vizsgálatra 15 percet.
Az eb asztalra helyezését követően vagy jobb oldali oldalfekvésben (5. kép), vagy álló helyzetben (dyspnoe!) végezzük vizsgálatainkat.

5. kép: Az eb jobb oldali oldalfekvésben, EKG vizsgálat előtt

Presokkos, vagy súlyos akut szívelégtelenségben szenvedő beteget bármilyen, a számára legkedvezőbb elhelyezési módon vizsgálhatjuk.
Javasoljuk az erős világítás mellőzését, a félhomály nyugtatólag hat az állatokra. Az elektródák felhelyezését követően várjunk pár percet. Ha időközben elindítjuk a felvételt, láthatjuk, amint a nagy és zavaró izommozgások lenyugvásával az EKG bázisvonala az letér az origóra. A felvétel rögzítésének indítása ekkor javasolt.
Szedáció: valamennyi szedatívum hatással van a szív és/vagy vegetatív idegrendszer működésére. E gyógyszerek a szívfrekvenciára, szívritmusra direkt, vagy a vegetatív idegrendszeren keresztül fejtik ki hatásukat. Ezért figyelemmel kell lenni arra, hogy ha egy hallgatózással megállapítható aritmiát szeretnénk EKG-val rögzíteni, a szedáció fals eredményekhez vezet. Ideális esetben el kell tekinteni nyugtatószerek alkalmazásától. Ha ez mégsem lehetséges, úgy a szívfrekvencia- és ritmus meghatározása elengedhetetlen a szedáció előtt és után, eredményeit figyelembe kell vennünk a kész felvételek kiértékeléskor.

4. Az adatok első gyorstesztje, melynek alapján szükséges lehet a beteg további kivizsgálása, gyógykezelése

A CardyPet segít kiszűrni a normálistól eltérő, esetleg valóban beteg állatok EKG értékeit. Az elvezetéseknek megfelelően kirajzolt EKG görbék mellett a felső sorban rendre láthatóak a szívfrekvencia (HR), QRS szélesség, PQ intervallum, és QT időtartam. Amennyiben bármelyiknél a normál értéktől eltérő adatot mér a CardyPet, a kiírt adat mellé csillag jelet helyez. Hasonlóan jár el a többi sarkalatos paraméter vizsgálatakor. A mért értékeket a „paraméterek”-re lapozva láthatjuk. Ezen az oldalon nem csak a paramétereket találjuk táblázatos formában, hanem a hozzájuk tartozó standard értékeket is megnézhetjük. A standard értékek a nemzetközileg elfogadott adatok alapján készültek. Tekintettel azonban az újabb és pontosabb digitális adatfeldolgozásra, legyünk kritikusak velük szemben, adatainkat mindig vessük össze az állat általános állapotával, elengedhetetlen részletes fizikális vizsgálatunk eredményeivel.
Gyakorlati tapasztalat alapján javasolt (ha nem akut esetről van szó) a felvételek készítése után a tulajdonossal megbeszélni, hogy a mért eltérések szívproblémára adnak gyanút, de a pontos kiértékelés, diagnózis felállítása az adatok alapos átvizsgálása után (esetleg kardiológus szakvéleményét kikérve) történhet. Mivel e betegek általában több hete, nem ritkán hónapja küszködnek az adott problémával, a tulajdonosok részéről 1-2 napos várakozási idő megbeszélése nem okoz gondot.
A felállított diagnózis után a megkezdett gyógykezelést javasolt az állat általános állapota alapján kontrolálni. Enyhébb esetekben tanácsoljuk a 3 havonkénti ismétlő vizsgálatot, súlyosabb állapotú betegeknél havonkénti, esetleg még gyakoribb ellenőrzést. Idősödő állatok (tíz évesnél idősebb ebek) évenként egyszeri rutin szűrésével számos probléma megelőzhető, időben gyógykezelhető. Ezért is érdemes kardiológiai vizsgálatunkat (amennyiben lehetőségünk van rá) általános vérvizsgálattal összekötni.

Vissza

..:| Nyitólap | Cardy otthonra | Cardy orvosoknak | Állatorvosi Cardy | Honlaptérkép | Cégünk | Újdonságok |:..

Legutolsó módosítás dátuma:  2004.11.21. © Docinfo
Webdizájn - (C)saba