Kezelési utasítás
 
Nyitólap
Vissza
Cardy használata
Cardy jellemzők
Kezelési utasítás
Orvosi vélemények

 

CARDY: Intelligens otthoni EKG
Felhasználói kezelési utasítás

Üdvözöljük Önt a CARDY felhasználói táborában! A CARDY egy nagy megbízhatóságú, korszerű készülék, melynek segítségével Ön folyamatosan ellenőrizheti saját EKG-ját: érthető információt ad Önnek szíve és érrendszere állapotáról, ugyanakkor az otthoni méréseket tárolja.

Az esetleges változásokat a méréskor azonnal kijelzi Önnek: a CARDY figyelmezteti Önt az orvosi konzultáció szükségességére. Az orvos az Ön otthoni méréseit saját számítógépén elemzi. A CARDY felhasználóbarát kezelése nagyban könnyíti az Ön mérési teendőit, néhány általános szempontot ugyanakkor célszerű betartania a készülék megóvása, illetve az EKG felvétel pontossága érdekében:

 • A készüléket csak az előírt feszültség forrással szabad használni, ami vagy 2 darab AA ("ceruza méretű") alkáli elem, vagy akku. TILOS és VESZÉLYES a készüléket bármilyen hálózati tápegységgel működtetni. Figyeljen a polaritására elem cserénél.

 • A CARDY nagy megbízhatóságú alkatrészekből épül fel, amelyek a kisebb ütéseknek ellenállnak, de a készülék leejtése a kijelző eltöréséhez vezethet. Ha bármilyen hibát észlel, forduljon szervizhez, mert a készülék megbontása a garancia megszűnését vonja maga után. Vigyázzon arra, hogy a készülékbe folyadék ne kerüljön! (Megnyugtatásul: Az ütést és a folyadékot leszámítva, a készüléket nehéz elrontani, használatától ne "féljen".)

 • A méréseket elektromos zajforrásoktól minél távolabb – minimum 2-3 méterre – végezze. Az EKG jeleket zavarhatja minden olyan elektromos berendezés, amiben transzformátor van: hálózati rádió, televízió, számítógép, valamint a mobiltelefon is.

 • Önmérést ülő helyzetben, egy kényelmes székben, vagy fotelben, lehetőleg nyugalmi állapotban végezzen. Ha a mérést más végzi Önön – rokon, barát – fekvő helyzet az optimális. Minkét esetben ügyeljen arra, hogy karjait, lábait ne kelljen tartania, és izmait engedje elernyedni. A mérés közben ne mozogjon, és ne sóhajtson: próbáljon meg aprókat és egyenletesen lélegezni. Öv használatával tehermentesítheti a felragasztott elektródákat: a paciens kábel nem húzza az elektródákat, ha öve mögött vezeti el a csatlakozóhoz.

Az otthoni mérés lépései:

A mérést a CARDY kijelzőjén megjelenő utasítások vezérlik (pl.: "6 elektróda OK?"), a felhasználó egy-egy gomb megnyomásával válaszol. A Cardy az Ön aktuális EKG görbéjét az Ön alap (referencia) EKG görbéjéhez hasonlítja, ezért megvásárlás után az első mérés mindig az alap EKG felvételét és tárolását jelenti. Ha a készülék első bekapcsolásakor a CARDY kijelzőjén (bekapcsoló gomb: )

Alap EKG mérés?< felirat jelenik meg, akkor az Ön CARDY készüléke alkalmas az alap (referencia) EKG görbe mérésére és tárolására orvosi közreműködés nélkül is.

(Ha "Nincs ref. EKG" felirat jelenik meg, keresse fel kezelő orvosát az alap EKG mérés elvégzéséhez, vagy lépjen kapcsolatba a forgalmazóval.)

Mind az alap EKG, mind az ismételt EKG mérések elvégzése az e. pontig megegyezik:

 1. Derékig vetkőzzön le.

 2. Helyezkedjen el kényelmesen a méréshez ülő, vagy fekvő helyzetben.

 3. Tegye fel a 6 elektródát: a négy végtag közeli elektródát a csípő vonalában, illetve a váll magasságában, bal és jobboldalon rögzítse, az ötödik elektródát a bal elülső hónaljredő vonalában, a könyök és váll közötti távolság alsó egyharmadánál, a hatodik elektródát a mellcsontja bal szélénél hasonló magasságban helyezze a mellkasára az orvosi utasítás illetve az ábra alapján (lásd doboz). A végtag közeli elektródákat ne helyezze izomra. A tapadó elektróda "szabad füle" a test középvonala felé nézzen, hogy a csipeszeket könnyen rögzíthesse.

 4. Csatlakoztassa a paciens kábel csatlakozóját a CARDY-hoz, a csipeszeket illetve a kábelvég rugós érintkezőjét pedig az elektródákhoz. A piros csipeszeket illetve rugós érintkezőket a jobboldali, a fekete csipeszeket pedig a baloldali elektródákhoz kapcsolódjanak, jobboldalinak értve a balmelltől jobbra, de a testközéptől balra elhelyezkedő elektródát is. A paciens kábel a vezetékek eltérő hosszával azonosítja az elektródák összepárosítást: a leghosszabb vezetékek a vállnál rögzített elektródákhoz, a legrövidebb vezetékek a csípővonalban elhelyezett elektródákhoz csatlakoznak, (piros a jobb, fekete a bal oldalihoz). A két közepes hosszúságú kábel a mellkasi elektródákhoz csatlakozzék.

 5. Kapcsolja be a CARDY-t a (bekapcsoló) gomb megnyomásával. A készülék öntesztje (kb 5 sec) után kövesse a kijelzőn megjelenő utasításokat.

Alap EKG mérése

Ha Ön végzi el az alap EKG mérést, célszerű panaszmentes állapotban mérnie. Az alap EKG-t olyankor végezze el, amikor nincs akut – friss – szívpanasza, azaz

 • nem érez bal vállba, nyakba, hátba kisugárzó fájdalmat,
 • nincs "rendetlen" szívdobogása,
 • nincs izzadással, szédüléssel, hányingerrel, gyengeség érzéssel párosuló közérzeti panasza. A felsorolt panaszok esetén keresse fel kezelő orvosát az alap EKG méréséhez. (A felsorolt panaszok esetén ki kell zárni egy esetleges akut keringési betegséget az alap EKG mérése és tárolása előtt.)

Az alap EKG mérés lépései:

A mérést a CARDY kijelzőjén megjelenő utasítások vezérlik (pl.: "6 elektróda OK?"), a felhasználó egy-egy gomb megnyomásával válaszol.

Cardy Alap EKG mérés?<
kiírásra nyomja meg a (igen) gombot

"CARDY 6 elektróda OK?”
kiírásra nyomja meg a (igen) gombot. A mérés elkezdődik, amire a képernyőn megjelenő

"CARDY Lazítson, mérek!"
majd 5 sec után megjelenő

"CARDY EKG Mintavétel"
kiírás figyelmeztet. A mérés alatt lazán, nyugalomban várjon, ne feszítse meg izmait, és ne lélegezzen nagyokat. 16 sec mérés után az analízis kb. 10 sec-ot vesz igénybe. Kb. fél perc után a kijelzőn

"ELEKTRÓDÁK!! Sorrend jó volt?"
Szöveg jelenik meg. Kérjük ellenőrizze, hogy a piros vezetékek a jobboldali, a fekete vezetékek pedig a baloldali elektródákhoz kapcsolódtak-e, valamint a leghosszabb vezetékek a váll, a legrövidebb vezetékek a csípő, a közepes hosszú kábelek pedig a mellnél lévő elektródákhoz mennek-e. Ha korrekt az elektróda felhelyezés, válaszoljon (igen) gombbal, ha nem, válaszoljon (nem) gombbal, majd javítsa ki a kábelek csatlakozását, és ismételje meg a mérést. Ha ellenőrizte az elektróda sorrendet és igen gombbal elfogadta azt, a Cardy

"PANASZOK"
kiírással felajánlja egy kérdőív kitöltését. A kérdőív átugorható (nem) válasszal. Ha van panasza, válaszoljon igennel: a Cardy a szívével kapcsolatos kérdéseket tesz fel: a kijelzőn panaszira és kardiológiai állapotra utaló kérdések jelennek meg, melyeket sorban Igen/Nem válasszal kell illetnie. Figyelmesen válaszolja meg az egyes kérdéseket! (Ha tévesztett, az utolsó kérdés után megjelenő

"Kérdőív kitöltés helyes?" kérdésre adott (nem) válasszal megismételheti a kitöltést.) A Cardy az alap EKG görbék diagnózisát „Normál” vagy „Átlagtól eltérő” formában adja meg. Ez utóbbi kiírás születik minden olyan esetben, amikor az EKG görbéken ritmus vagy forma szempontjából a normálhoz képest eltérés volt. Ha Ön korábban szívpanaszokkal járt már orvosnál, azaz ismert Ön előtt, hogy EKG görbéje nem normál, nem szükséges orvosát felkeresnie az alap EKG görbe „Átlagtól eltérő” minősítése miatt, hacsak akut panaszai azt nem indokolják. A Cardy a diagnózis kiírása bármelyik "kék" jelű gombbal nyugtázást vár: addig nem kapcsol ki a készülék, míg egy gombnyomással a páciens nem jelzi, hogy elolvasta az eredményt. Ezután Home F23 1. mérés szöveg jelenik meg, jelezve, hogy az 1. otthoni (Home) mérés következik és 23 szabad mérési hely van. A készülék 3 perc múlva automatikusan kikapcsol, vagy a mérés felkínálására adott nem válasz után Ön is kikapcsolhatja a Cardy-t.

Hibás mérés:

A Cardy a mérés során ellenőrzi, hogy az elektródák rögzítése megfelelő-e, és az EKG technikai minőségét: ha a mérés során az elektródák nem jól érintkeznek, vagy zajos a jel, az „EKG Mintavétel” kiírása után egy hibaüzenet jelenik meg a kijelzőn:

„HIBÁS MÉRÉS HIBAKÓD: 8”

(A leggyakrabb érték a 8, de 1 és 12 között más érték is előfordulhat.) Ilyenkor ellenőrizze, hogy az elektródák rögzítése megfelelő-e, nem esett-e le egy csipesz, nem ül-e túl közel elektromos készülékhez. Ha minden rendben van, nyomja meg bármelyik gombot, lazítson és ismételje meg a mérést.

Otthoni EKG ellenőrző mérések:

Ha Önnek panasza van, vagy csupán ellenőrizni akarja EKG görbéjét, kövesse az alábbiakat:

 1. Kapcsolja be a CARDY-t a (bekapcsoló) gomb megnyomásával. Ezután kövesse a kijelzőn megjelenő utasításokat.

"Home F23
(ahol F23: még ennyi mérést tud tárolni a Cardy Home a felhasználó neve, családi modellnél a felhasználók közti váltás a gombbal történik.)

1. mérés <”
kiírásra nyomja meg a (igen) gombot

"CARDY 6 elektróda OK?"
kiírásra nyomja meg a (igen) gombot. A mérés elkezdődik, amire a képernyőn megjelenő

„CARDY Lazítson, mérek!”
majd 5 sec után megjelenő

"CARDY EKG Mintavétel"
kiírás figyelmeztet. A mérés alatt lazán, nyugalomban várjon, ne feszítse meg izmait, és ne lélegezzen nagyokat. 16 sec mérés után az analízis kb. 10 sec-ot vesz igénybe, majd megjelenik az eredmény.

Nincs változás
nem szükséges a kezelőorvost felkeresni, hacsak a panaszok azt nem indokolják.

Kis változás
olyan eltérést takar, amit néhány napon belül érdemes orvosnak látnia. Ilyenkor konzultáljon orvosával.

Van változás!
az orvostól azonnal kérjen konzultációt. Az EKG mérést követően a CARDY HOME/q modell felajánlja egy kérdőív kitöltését: a kijelzőn panaszira és kardiológiai állapotra utaló kérdések jelennek meg, melyeket sorban Igen/Nem válasszal kell illetnie. A válaszok a CARDY döntését jelentősen befolyásolhatják, ezért figyelmesen válaszolja meg az egyes kérdéseket!

"Hibás mérés":
A hibaüzenetekre vonatkozó tudnivalókat lásd az Alap EKG mérésénél

Családi modell felprogramozása: Alap EKG mérése két felhasználó esetén

A családi modell – Cardy Family - két páciens alap EKG görbéjét képes mérni és tárolni. Az üres készülék bekapcsolás után öntesztet végez , majd „Alap EKG1 mérés?” kiírással kéri az első felhasználó alap EKG mérését. Miután az első felhasználó megmérte a saját alap EKG-ját, a Cardy bekapcsolás után

"Home 1” F23
1. mérés< üzenettel jelentkezik be. Ekkor két lehetőség közül választhat: vagy az első felhasználó újabb mérést végez (a pipa gomb kétszeri megnyomásával), vagy a (Fel nyíl) gombbal a második páciens alap EKG mérése kezdeményezhető. A második felhasználó alap EKG mérését „Alap EKG2 mérés?” kiírással kéri a készülék. Ha mindkét alap EKG mérése megtörtént, az ellenőrző méréseknél a (fel nyíl) gombbal választhatja ki a megfelelőt. Az első pácienst Home 1, a másodikat Home 2 névvel azonosítja a Cardy. (A tárkapacitás 24 mérésre elegendő, mely a két felhasználó között tetszés szerinti arányban elosztható.)

Páciens azonosítás családi modellnél:
Javaslat: jegyezzék meg, hogy a két felhasználó közül ki a 1. és 2. jelű, és ezt a készülék törlése után is ugyanígy használják. Így elkerülhető, hogy összecseréljék az alap EKG méréseket.

Hasznos tudnivalók:

Kikapcsolás: A készülék 3 perc után automatikusan kikapcsol, ha nem mérnek vele. (Kivétel a "Cardy online" állapot, melyben nincs automatikus kikapcsolás.) A telep energiájának kímélése érdekében Ön is kikapcsolhatja a készüléket, ha a kijelzőn látható mérési lehetőségre az (NEM) gombbal válaszol, majd a Kikapcsolásra vonatkozó kérdésre és a megerősítést kérdező „Biztos?” szövegre   (IGEN) gombbal válaszol.

Elemcsere: Alkáli elemmel mintegy 250 mérés végezhető, 1000 mAó kapacitású akkuval kb. 120. Az elem kimerülését bekapcsoláskor jelzi a készülék.

Újraindítás (RESET): A bonyolult áramkörök érzékenyek a külső zajokra: pl. statikus feltöltődés, elektromágneses zajok. Ha bármilyen ok miatt a készülék „befagy”, azaz nem változik a kijelzőn megjelenő szöveg 30 sec után, alaphelyzetbe állíthatja a készüléket:

 1. nyomja le és tartsa benyomva a (bekapcsoló) gombot

 2. nyomja meg röviden a gombot

 3. engedje fel a (bekapcsoló) gombot.

Tárkapacitás:

24 mérésre elegendő, a 23.-nál a kijelzőn megjelenő „Utolsó” szöveg figyelmeztet, de ezután csak akkor tárol a Cardy, ha változás volt az EKG-n. A továbbiakban „Megtelt” kiírás jelenik meg: mérni lehet, de tárolás már nem lesz, ezért célszerű az orvost mielőbb felkeresni.

 Előző Nyitólap Vissza Következő

..:| Nyitólap | Cardy otthonra | Cardy orvosoknak | Állatorvosi Cardy | Honlaptérkép | Cégünk | Újdonságok |:..

Legutolsó módosítás dátuma:  2004.11.21. © Docinfo
Webdizájn - (C)saba